lördag 19 december 2009

Hjältinnorna av New York

Händelserik afton i New York som slutade på ett sätt som vi inte alls hade planerat.














Malin och jag spenderade dagen med en egenguidad sightseeing i SoHo/NoHo. Vid ca 14 tiden började det snöa lite lagom och vi strosade från affär till affär och slutade till sist på ett mysigt café där vi avnjöt värmande mat.


Väl tillbaka på hotellet var vi trötta och frusna. Dusch, snabbkoll på internet, öl, chips, klädesval och spotify. Klädesvalet och allmän piffning tog sin lilla tid och väl vid 22.30 var vi mogna att segla ut i Manhattans mörka kväll och köra barrunda och nattklubb.

Trodde vi.


Med nedrullade persienner och hög musik på rummet, hade vi inte uppmärksammat att det var fullkomlig snöstorm utanför. Snön låg i drivor och alla snöflingor tog sig rakt in i näsborrarna. Orka ta sig bort till tunnelbanan ca 5 kvarter bort? Nä, vi tar en taxi. Väl ute på Second Avenue ändrade vi oss. Bilarnas hjul spann. Trafiken gick i snigelfart. Vinterdäck? Svar: nej!




















Cirka 20 meter framför oss uppmärksammade vi att två män och en kvinna förgäves försökte få sin bil att ta sig upp från en gatukorsning. Utan att tveka sa Malin: "Vi kanske borde hjälpa till."

Iförda högklackat, strumpbyxor och handväskor sprang vi bort till männen som puttade på bilen och erbjöd oss att hjälpa till. Det trodde nog inte sina öron. (här i NY är man nämligen inte så hjälpsam - alla sköter sitt och lägger sig inte i någon annans business) Malin började putta och jag sprang bort till en upplyst julgran och knäckte granris för att kunna lägga under däcken för att få grepp. Männen tittade med stora ögon. Efter många om och men lyckades dem ta sig iväg och var innerligt tacksamma.

Vi bestämde oss ganska snabbt för att vi skulle skippa utgången och istället besöka en kvarterskrog och började därmed att halka bort längs med 47:e gatan. Vi hann inte ens gå 10 meter förrän vi såg en kille som ensam försökte få sina hjul snöfria, men utan resultat. Han bad om hjälp av en förbipasserande kille som högg in för att hjälpa. Malin och jag var ju redan genomblöta - så varför inte hjälpa vi med? Medan den hjälpande killens flickvän stod bredvid och höll i ett Burburryparaply ställde sig Malin och jag bakom bilen och greppade tag. Och iväg kommer han. Ut genom rutan ropade han: Thank you Soooo much!

Malin och jag tog oss sen genomblöta in på vårt rum igen, tog på oss mössor och begav oss till en irländsk pub några kvarter bort. Varsin "dark and stormy" (Ginger Ale och mörk rom) och lite barmat i forma av potatissoppa och crab cakes slank ner. Klockan var nu ca 00.30 och vi beslutade oss för att bege oss hemåt. Vi fick helt enkelt ta barrundan och utgången imorn eller på måndag istället.

Väl ute möttes vi av ca fem bilar och en stor lastbil på en sluttande gata. Alla bilarnas hjul spann och luften fylldes av bränd gummidoft. Ett par stod bakom en taxibil och puttade. Vad gör vi? Vi hjälper ju till såklart. Nämnas bör att vi var de enda som faktiskt erbjöd sig att hjälpa till frivilligt. Jag fick med mig killen bort till en granbuske och berättade för honom att vi borde knäcka lite granris att lägga under däcken. Dock råkade jag säga "rise" istället för "spurce". Killen köpte ändå min idé men verkade inte fatta konceptet utan ryckte istället upp ett prydnadskålhuvud från rabatten. Mycket märkligt ögonblick.
Men precis då verkar bilen få grepp och de kunde bege sig iväg.


Men.

Fyra bilar återstod och handlingskraftiga som vi var hjälpte vi dem alla. Malin puttade frenetiskt på varje koffert och tipsade inkommande taxibilar att ta en annan väg, och jag sprang runt och samlade in kartonger från sophögar som vi kunde lägga under däcken för att få grepp.















När vi sedan mottagit ett antal leende och tacksamma ordval, insåg vi att vi faktiskt hade gjort en stort insats och hjälpt många i "nöd". Medan vi hade stretat och låtit maskaran rinna hade vi sett många medelålders män bara gå förbi och titta på. Vi kände oss stolta samtidigt som vi insåg hur komiskt allt måste ha sett ut inifrån bilarna. Där sprang vi från bil till bil och tipsade om att inte trycka så hårt på gasen och att välja andra vägar.
Väl hemma skrattade vi oss sönder och samman och kom fram till att kvällen, trots ändrade planer, faktiskt blivit jäkligt kul.





















Ungefär såhär såg vi ut.

Nu hoppas vi bara på att stormen ska lägga sig så att vårt sverigeplan tar oss hem till jul. Men nu ska vi nanna. Imorn väntar MoMa och skridskor på Rockafeller Center :)

fredag 18 december 2009

NY

Snabb genomgång av tiden hittills:

- Santa Barbara Airport är liten
- Planet vi åkte till LA med var über petit.
- Resan till NY gick bra - trots att vi höll på att missa planet pga av fel info om terminal.
- Hostelrummet är ca 10 kvm litet, fast har TV
- NY är kallt - ap-kallt
- NY är vackert, som i en cheesy romantisk komedi i juletid :)
- Times Square kräker lysrör och är därmed häpnadsväckande.
- The Lion King var helt otroligt fantastisk. Har aldrig varit med om en sådan enorm, magnifik och extravagant scenografi!!!
Är du i Ny så se den!

- Rockafeller Center har en fin gran.

Kvar att göra:

- Statue of Libirity och Empire State Building (ska bockas av idag; fredag)
- Soho shopping och uteliv
- Central Park
- Skridskoåkning på Rockafella Center
- Biobesök
- MOMA besök (Museum Of Modern Art)
- Kanske besök på Comedy Club
- Möjligen besök i China Town
- Möjligen besök i Little Italy

söndag 13 december 2009

Lussestund och Santas Lap










Denna helgen har varit helt fantastisk.


I fredags var sista dagen i skolan. Min final i min konstklass gick bra och jag är ganska säker på att jag kammat hem betyget A i både den klassen och i Typografin. De andra klasserna har jag inte fått slutbetyg ifrån än.

Fredag:

Vi firade förtidig Lucia och avsked i goda vänners lag i lgh 101. Vi hade ju bjudit in på Lussefest och stod för glögg, mandlar, russin, Abba sill (lök och vitlök) och äggsnittar, pepparkakor, lussebullar, julkalenderchoklad och whiskey, vilket var mkt uppskattat.
















































Fina tjejerna ifrån lgh 123 kom och lussade med sång,
glitter och en stjärngosse.














Då han inte är svensk fick jag fint läste innantill på sin lilla stjärna,
men klarade sin refräng galant.
































Malin, Matilda, Sofie och Jennie













Luke, Tylor, Kellin och Tim kom som representanter från Montecito huset. Här Luke med Malin och Emelie.













De La Vina grabbarna tittade in och sörplade
glögg och skojade om uggspotential.
Petter, Adam och Fredrik.































En vacker flaska.


















Fram emot småtimmarna drog vi oss ned till stan.
Tylers bil har tappat innetaket, men med ett finger som stöd
ser det nästan mer ut som en bordellbil.














Vi råkade skrämma upp en raccoon (tvättbjörn) i ett träd
på väg genom Pasevo Nuevo. Undra vem av dem som var räddast
- Tvättbjörnen eller Tyler :)












Efter många om och men gällande att låta oss alla komma in
på samma ställe (emelie är ju 19) så stack vi till vårt billiga hak Sharkeez.
Frozen Margarita, öl och härligt sällskap gjorde att vi alla hamnade
på det tomma dansgolvet men rev av dancemove efter dancemove.














Lördag:

Vi vaknade med sega och bultande kroppar, men kom allt
eftersom tillbaka i piggt tillstånd. Kvällen bjöd på fest i
killarnas stora hus i Montecito - JULfest!


















Johanna var ett paket :)




































Jag fick sitta i Santas Lap.






























Finaste folket.

Kan ju passa på att varna känsliga läsare om att denna
fest i princip gick ut på att ha en rejäkt ful sweatshirt.
Vi kände oss duktigt fina i jmf med andra.




































Malin och Julegranen


















Evan dansade damp-dans :)
















Likaså Emelie, Jultomten och Luke.






























Malin showade sin finfina tattoo.























Emelie, Malin, Malin och Malin.















Söndag:

Malin Petersson flyttade in och kvällen bjöd på tacos och mys i filmhörnan. Vi såg Love Actually och förträngde att vi snart ska splittras upp.

Måndag:

Johanna lämnade lgh 101 för ca 2,5 timma sedan. Vi hade ett av våra session på heltäckningsmattan då vi låg på varandras magar, lyssnade på Radical Face och pratade minnen. Lite blött blev det i ögat när vi vinkade till henne i taxin.


Malin och jag bokade sedan vårt hostel i NY och snart ska vi bege oss downtown för lite ärende.